«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας απαιτεί μια συγκροτημένη, πολυεπίπεδη εθνική στρατηγική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στον ιστότοπο ieidiseis.gr. «Όπως αυτή που εδραίωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, στις συνομιλίες Κρανς Μοντάνα για το Κυπριακό και στην αναβάθμιση της χώρας μας σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», πρόσθεσε.
«Η διπλωματία της «ενημέρωσης» και της απόσπασης θετικών δηλώσεων από εταίρους δεν επαρκεί», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, όπως απέδειξαν «η δήλωση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ότι η χώρα του «ενθαρρύνει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει το ΝΑΤΟ», αλλά και «η άρνηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Πομπέο να τοποθετηθεί απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα κατά το πρόσφατο Συμβούλιο ΥΠΕΞ».
«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφαλίσθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, για την παραβίαση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης και επανέλαβε ότι «το γνωστό κυβερνητικό δόγμα» πως «εάν η Ελλάδα δεν ξεπερνούσε τη «λεπτή γραμμή» πίεσης της Τουρκίας, θα υπήρχε μείωση των ροών στο προσφυγικό, αποδείχθηκε λανθασμένο», καθώς «ο διάλογος δεν προωθήθηκε και οι ροές αυξήθηκαν, ενώ η Τουρκία αποθρασύνθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο με τη σύναψη του τουρκολυβικού Μνημονίου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τα γεγονότα στον Έβρο, καθώς «δεν διεκδίκησε δυναμικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο» ούτε «απαίτησε αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και μια σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική επανεισδοχής», αλλά «ανέστειλε το δικαίωμα υποβολής αίτησης ζητώντας εξαίρεση από το διεθνές δίκαιο, διασύροντας τη χώρα διεθνώς και αποδυναμώνοντας το πιο ισχυρό μας χαρτί απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία», ενώ στηλίτευσε την «εγκατάλειψη από την κυβέρνηση των Συνόδων Κορυφής Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και του ουσιαστικού στρατηγικού διαλόγου με τη Ρωσία».
«Σε αντίθεση με την ΝΔ που ως αντιπολίτευση επένδυσε στον άκρατο εθνολαϊκισμό για μικροκομματικούς λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη Συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, αλλά ξεκαθάρισε ότι «μια εθνική προσπάθεια οφείλει να βασιστεί σε κοινή στρατηγική και όχι σε λευκή επιταγή προς την Κυβέρνηση». «Δυστυχώς η κυβέρνηση συστηματικά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα μπορούσε να συμβάλλει στη χάραξη μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής», πρόσθεσε.
«Απαιτείται μια συγκροτημένη διεκδικητική πολιτική προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και άσκησης πίεσης στην Τουρκία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις παράνομες ενέργειές της και ενεργή προώθηση του ευρωτουρκικού όσο και του ελληνοτουρκικού διαλόγου» διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης. «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», κατέληξε.
Δείτε εδώ το άρθρο https://bit.ly/2Ygrozn