Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελούν ένα ορόσημο για την πατρίδα μας. Είναι οι πρώτες εκλογές μετά από πολλά χρόνια όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα, χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τήρησε την υπόσχεση που έδωσε το 2015 ότι θα κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και της ύφεσης που είχε οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Θυμίζω ότι το 2015 παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Την περίοδο 2010 – 2014 χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας, 240.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις διέκοψαν δραστηριότητα, απωλέστηκαν 700.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφήνοντας εκτεθειμένη τη μεσαία τάξη στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (ποσοστό ρεκόρ 36%).
Επιπρόσθετα, επειδή πολύ λόγος γίνεται τελευταία για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια περίοδο ελήφθησαν μέτρα 65 δις. ευρώ μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έως και επταπλασιάστηκε, ενώ ο φόρος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυξήθηκε έως και εννέα φορές. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε τέσσερις φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνουν τα παραπάνω για τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γονάτισαν κυριολεκτικά.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες αδυναμίες και αστοχίες, αντέστρεψε αυτή τη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας. Διανύουμε το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν 50.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εξαγωγές της χώρας αντιστοιχούν στο 33% του ΑΕΠ. Οι ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί.
Οι στοχευμένες παρεμβάσεις μας για την ενίσχυση της υγιούς και νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επουλωθούν όλες οι πληγές από την καταστροφική για την οικονομία υφεσιακή πολιτική της περιόδου 2010-2014.
Ενδεικτικά, 100 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ, 200 εκατ. ευρώ από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την προώθηση των δικτυώσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από ΜμΕ, επιπλέον 150 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ, 50 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΜμΕ, 500 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του εξωτερικού εμπορίου των ΜμΕ, 600 εκ. ευρώ για την ενίσχυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και δημιουργήσαμε στοχευμένα κίνητρα για τη σύνδεση της γεωργίας με την μεταποίηση και τον τουρισμό.
Αλλά και στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας κάναμε βήματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις παρά την πληθωρική ρητορική για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες (74.000 επιχειρήσεις έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους 18 μήνες). Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο μετά από έναν αιώνα και δημιουργήσαμε νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για ΕΠΕ & ΑΕ. Ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Η σημαντικότερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού προσανατολισμού. Υπερτριπλασιάσαμε σε 250 εκ. ευρώ (από 80 εκ.) τις υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα για την ανάσχεση του braindrain. Δημιουργήσαμε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη νέων πτυχιούχων στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη, με 500 εκ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και αυξήσαμε για πρώτη φορά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία σε άνω του 1% του ΑΕΠ.
Οι εν λόγω αναπτυξιακές παρεμβάσεις δεν έγιναν όπως στο παρελθόν αποσπασματικά και κοντόθωρα αλλά στη βάση ενός σχεδιασμού. Καταρτίσαμε την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με σαφή στοχοθεσία και χρονοδιαγράμματα, έπειτα από εκτενή διαβούλευση με την κοινωνία και δημιουργήσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την υποστήριξή της.
Για την επόμενη περίοδο έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Θέτουμε φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στρατηγικούς στόχους. Ενδεικτικά, στοχεύουμε στον διπλασιασμό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025 και την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ πάλι ως το 2025. Για να το πετύχουμε αυτό, κινητοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετια από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης . Για την πολύπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και τη αναβάθμιση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της. Για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων της και όχι τη μετατροπή τους σε φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Αυτό λοιπόν το σχέδιο για την επόμενη μέρα και όλα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια θα υπερασπιστούμε στις 7 του Ιούλη.
Αλέξης Χαρίτσης
Υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – π. Υπουργός Εσωτερικών