Ερώτηση για την καθυστέρηση της κύρωσης των δασικών χαρτών στο νομό Μεσσηνίας απηύθυνε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Στην ερώτησή του, ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι “η κύρωση δασικών χαρτών έχει απαιτηθεί συνταγματικά από το 1975, ωστόσο η υλοποίησή τους παρέμεινε στα χαρτιά εξαιτίας της χρόνιας ολιγωρίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”. Μάλιστα, “ως το 2015 είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόλις στο 1% της χώρας”, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο νομό Μεσσηνίας, και ύστερα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, “την τελευταία διετία κυρώθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών χαρτών”, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έδωσε τη “δυνατότητα αποκατάστασης του κράτους δικαίου και στον αγροτικό χώρο, ενώ με την τροποποίηση χρήσεων δασικών εκτάσεων για αγροτικούς σκοπούς, εκχερσώσεις και καλλιέργειες δημόσιων δασικών εκτάσεων, επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα”.
Σήμερα στο νομό Μεσσηνίας εκκρεμούν περί τις 16.000 αιτήσεις ενστάσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα η διαδικασία επέτρεψε το χαρακτηρισμό σχεδόν του 90% της έκτασης του νoμού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επίλυσης προβλημάτων, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το κράτος, που εκκρεμούσαν για περισσότερα από 50 χρόνια.
Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να απαντήσει “σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της εξέτασης των 16.000 ενστάσεων επί των δασικών χαρτών και να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016”.
Ακόμη, ρωτάει το αρμόδιο υπουργείο αν θα προβεί σε “νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2003”, όπως αναφέρει, “ή έστω στην υπογραφή 2ετών συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων επί των κυρωμένων δασικών χαρτών, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσης των οκτάμηνων συμβάσεων προσωπικού στην περιοχή της Μεσσηνίας”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Εγκλωβισμένοι βρίσκονται χιλιάδες πολίτες λόγω της καθυστέρησης κύρωσης των δασικών χαρτών στον νομό Μεσσηνίας
Η κύρωση δασικών χαρτών έχει απαιτηθεί συνταγματικά από το 1975, ωστόσο η υλοποίησή τους παρέμεινε στα χαρτιά εξαιτίας της χρόνιας ολιγωρίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2015 είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόλις στο 1% της χώρας, ενώ κατά την τετραετία 2016-2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε δασικούς χάρτες στο 45% και αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες στο 55% της ελληνικής επικράτειας, ενώ δρομολογήθηκε η ολοκλήρωση της εκπόνησης του υπολοίπου 45%.
Ειδικότερα στο νομό Μεσσηνίας, την τελευταία διετία κυρώθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών χαρτών. Η διαδικασία, παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει –σήμερα εκκρεμούν περί τις 16.000 αιτήσεις ενστάσεων- επέτρεψε το χαρακτηρισμό σχεδόν του 90% της έκτασης του νόμου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επίλυσης προβλημάτων, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το κράτος, που εκκρεμούσαν για περισσότερα από 50 χρόνια.
Η κύρωση των δασικών χαρτών και οι πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επέτρεψαν την προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής περιφέρειας, συνολικότερα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Παράλληλα, επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνεργασία με το υπουργείο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Κτηματολόγιο για την απρόσκοπτη χορήγηση των γεωργικών επιδοτήσεων (2017-2019), ενώ οι αγρότες διευκολύνθηκαν στην απόδειξη κατοχής των εκτάσεων, αφού μειώθηκε κατά 90% το κόστος αντιρρήσεων/ εξαγορών και θεσμοθετήθηκαν 100 δόσεις στην αποπληρωμή τους.
Έτσι δόθηκε η δυνατότητα αποκατάστασης του κράτους δικαίου και στον αγροτικό χώρο, ενώ με την τροποποίηση χρήσεων δασικών εκτάσεων για αγροτικούς σκοπούς, εκχερσώσεις και καλλιέργειες δημόσιων δασικών εκτάσεων, επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα. Το δικαίωμα αυτό ευνόησε ιδιαίτερα αγρότες των περιοχών της μεσσηνιακής Μάνης, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις.
Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της εξέτασης των 16.000 ενστάσεων επί των δασικών χαρτών και να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε το 2016;
-Σκοπεύει να προβεί σε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2003-, ή έστω στην υπογραφή 2ετών συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων επί των κυρωμένων δασικών χαρτών, λαμβάνοντας υπόψη και τη λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων του προσωπικού στην περιοχή της Μεσσηνίας για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσης;