Αντί να κουνούν το δάχτυλο, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την τεράστια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος (και) στον τομέα της υγείας, που συνέβη επί των ημερών τους και η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
Συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους δημοσιογράφους Νίκο Παπαδημητρίου και Απόστολο Μιχαλούδη.
Φιάσκο, σκευωρία, πολιτική δίωξη, είναι μερικά από όσα ακούσθηκαν από την αντιπολίτευση από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δικαστική εξέλιξη αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. Τι απαντάτε, κύριε υπουργέ;
Αντί να κουνούν το δάχτυλο, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την τεράστια και πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος (και) στον τομέα της υγείας, που συνέβη επί των ημερών τους και η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Τι θέλουν να μας πουν δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο στον τετραπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας από το 2000 μέχρι το 2009; Από μόνο του συνέβη αυτό, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Τα ουρλιαχτά τους δεν πρόκειται να κρύψουν την αλήθεια: ανεξάρτητα από τη δικαστική πλευρά της υπόθεσης που θα την κρίνει η Δικαιοσύνη, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ φέρουν ακέραια, τεράστια πολιτική ευθύνη για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεών τους. Και αυτό οι πολίτες δεν το ξεχνούν και δεν πρόκειται να το συγχωρήσουν. Ιδιαίτερα μετά από όσα πέρασαν κατά την καταστροφική μνημονιακή περίοδο στην οποία οδηγηθήκαμε από τέτοιες ακριβώς πολιτικές επιλογές.
Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι όλα τα σκάνδαλα πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δεν δικάζουμε, ούτε αθωώνουμε κανένα, αλλά ούτε και κουκουλώνουμε, όπως γινόταν στο παρελθόν. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε πανικό, από τη μία δηλώνουν εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από την άλλη υβρίζουν και απειλούν δικαστές και εισαγγελείς. Στελέχη τους έφτασαν μέχρι και να μηνύουν δικαστικούς λειτουργούς επειδή τόλμησαν να ερευνήσουν τα πεπραγμένα τους.
Στην πραγματικότητα, αυτό που διεκδικούν, είναι η εξαίρεσή τους από κάθε νόμο και διαδικασία που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Επιδεικνύουν την ίδια αλαζονεία και καθεστωτική λογική που οι πολίτες τιμώρησαν επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια. Μοιάζουν να μην έχουν πάρει κανένα μάθημα από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν, για αυτό και ο κόσμος θα τους στείλει για μία ακόμη φορά στο πολιτικό περιθώριο.
Και στην κριτική που διατυπώθηκε ότι οδηγούμαστε σε εκλογές με κόμματα και πρόσωπα στο ιδιότυπο καθεστώς, ούτε ένοχοι ούτε αθώοι; Ίσως κάποιοι επαναφέρουν τον ισχυρισμό τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην άλωση του ΚΙΝΑΛ…
Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη και δεν λειτουργεί με βάση πολιτικούς ή εκλογικούς σχεδιασμούς κομμάτων, έχει τους δικούς της ρυθμούς τους οποίους οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε. Η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis μετράει ήδη τρία χρόνια, δεν ξεκίνησε τώρα, ενόψει εκλογών. Και φυσικά, έχει πολύ δρόμο ακόμη, με δεδομένη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και του μεγάλου αριθμού των προσώπων που εμπλέκονται.
Η Δικαιοσύνη βέβαια, διερευνά πεπραγμένα και πρόσωπα, όχι κόμματα. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να δείξουν σε όλον τον κόσμο ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, ότι δεν υπάρχουν σκελετοί στις ντουλάπες τους. Ο σπασμωδικός τρόπος που αντιδρούν, όμως, προδίδει ενοχή, όχι αυτοπεποίθηση. Και είναι αυτή τους η αντίδραση που απομακρύνει τον κόσμο από τις τάξεις τους, όχι κάποιο φανταστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να «αλώσει» τη βάση τους.
Για τη διαλυτική κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ δεν φταίει η δικαιοσύνη, αλλά το ότι έχει καταντήσει παράρτημα του κ. Μητσοτάκη. Ας ξανασκεφτούν πόσο ελκυστική για τους προοδευτικούς πολίτες είναι η ταύτισή τους με τον κ. Μητσοτάκη, ακόμη και σε εμβληματικά θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών.
Η απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα, είτε στις εθνικές είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προϋποθέτει κουλτούρα συνεννόησης. Πιστεύετε ότι υποθέσεις σαν αυτή της Novartis, δημιουργεί τους όρους για κάτι τέτοιο;
Η πλήρης διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος είναι πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί το πληγωμένο αίσθημα δικαίου των πολιτών, να εμπιστευθούν και πάλι τους θεσμούς. Όσο δεν γίνεται, τόσο θα απαξιώνεται συνολικά το πολιτικό σύστημα στη λογική του «όλοι ίδιοι είναι», με μοναδική κερδισμένη την ακροδεξιά.
Η διαλεύκανση λοιπόν, των σκανδάλων και η τιμωρία των υπεύθυνων δεν είναι τροχοπέδη, αλλά προϋπόθεση για να υπάρξουν προωθητικές συνεργασίες. Θέλουμε τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, όχι για να γυρίσουμε πίσω στις πρακτικές του αμαρτωλού παρελθόντος, να σπρωχθούν οι ευθύνες κάτω από το χαλί και να αναβαπτισθούν οι υπεύθυνοι. Αναζητούμε συμπαραστάτες στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όχι να γίνουμε συμμέτοχοι στη συγκάλυψη των παθογενειών που μας οδήγησαν σε αυτά.
Να αλλάξουμε θέμα; Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε. Τόσο στο βήμα του ομιλητή όσο όμως και στις εξέδρες βρέθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα. Ποιες οι προϋποθέσεις για να …καρπίσει η πρωτοβουλία αυτή;
Ε, μα τι είδους συμμαχία θα ήταν αν αποτελούνταν μόνο από ανθρώπους που ήταν ήδη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ; Το ότι αυτοί οι άνθρωποι, που, όπως λέτε, δεν είχαν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα συνεργάζονται μαζί μας, αποδεικνύει τη δυναμική της πρότασης μας. Δείχνει ότι αποτελεί ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και απαντά σε πραγματικές ανάγκες: να θωρακιστεί η ανάταξη της χώρας μετά τα μνημόνια, να μπουν οι βάσεις για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς και να επανιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση.
Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μεγάλες, η ΕΕ βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι. Οι προοδευτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως καταγωγής, οφείλουν να δώσουν ενωτικό, δυναμικό παρόν στις ευρωεκλογές για μια βιώσιμη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Προϋπόθεση όμως για να πετύχει, είναι να διευρυνθεί και να ριζώσει στην κοινωνία, να γίνει το όχημα για κάθε δημοκρατικό πολίτη που θέλει να πάρει στα χέρια του το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, τόσο σε οργανωτικό, όσο και σε προγραμματικό επίπεδο, να εμπλουτισθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο οι συλλογικές επεξεργασίες μας ώστε να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης στις πολλαπλές εκλογικές και πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Ακούσαμε, ωστόσο, δύο ειδών κριτικές: από τη μια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει την Αριστερά, κι από την άλλη, ότι το νέο στην πολιτική ζωή δεν έρχεται με φθαρμένα «υλικά». Τι λέτε;
Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν απομακρύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αριστερές, ταυτοτικές του θέσεις, αλλά βλέπουμε μια σειρά από δυνάμεις να μετατοπίζονται προς αυτές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Δυνάμεις, για παράδειγμα, από τον χώρο της οικολογίας, των δικαιωμάτων, αλλά και τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας που απομακρύνονται από τον νεοφιλελευθερισμό.
Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι θέσεις της Αριστεράς είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της εποχής: από την οικονομική στασιμότητα και την κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων που προκάλεσε ο νεοφιλελευθερισμός τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι την πολλαπλή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επικίνδυνη άνοδο της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς. Και από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι τη διαχείριση των προσφυγικών ροών με ανθρωπιστικούς όρους. Σε αντίθεση λοιπόν, με το 2015 όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν η μόνη που έβαζε επιτακτικά αυτά τα ζητήματα, τώρα είναι πολλές οι δυνάμεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και είναι αυτές που μπορούν να βάλουν φρένο στην ανερχόμενη ακροδεξιά.
Τα περί «φθαρμένων υλικών» είναι μια κακοχωνεμένη απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατοπίσει τη συζήτηση από τις πολιτικές στα πρόσωπα. Η προοδευτική συμμαχία που συγκροτεί η Αριστερά, όμως, δεν είναι μια συμφωνία κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ με κάποια πρόσωπα από άλλους χώρους, αλλά μια ανοικτή διαδικασία συσπείρωσης όλων των δημοκρατικών πολιτών πάνω σε ξεκάθαρες προγραμματικές συμφωνίες οι οποίες απαντούν στα κρίσιμα επίδικα της εποχής.
Προτεραιότητα λοιπόν έχουν οι πολιτικές και οι προγραμματικές συγκλίσεις και αυτές είναι που δίνουν τη μεγάλη δυναμική στην πρόταση μας, όπως δείχνει η ενθουσιώδης ανταπόκριση που έχει, με μαζικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η ΝΔ αντίθετα, εστιάζει στα πρόσωπα μόνο και μόνο για να κρύψει την προγραμματική της ένδεια και τις αντικοινωνικές πολιτικές της που την έχουν οδηγήσει σε κοινωνική και πολιτική απομόνωση. Αν μόνο τα πρόσωπα και το παρελθόν τους και όχι οι πολιτικές θέσεις έπαιζαν ρόλο τότε η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να κρύβονται και όχι να ζητούν εκ νέου την ψήφο των πολιτών.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, τόσο από θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, όπως ο Μ. Σεντένο, όσο και από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα;
Νομίζω ότι αυτό που επισημαίνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τα διεθνή μέσα, είναι αυτό που επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα στοιχεία. Η ελληνική οικονομία έχει πλέον επιστρέψει για τα καλά σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους βρίσκεται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα πλέον, συγκρίσιμα -αν όχι καλύτερα- από αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά -δείγμα κι αυτό της διεθνούς αναγνώρισης των επιτυχιών αλλά και της προοπτικής που έχει διαμορφώσει πλέον η ελληνική οικονομία.
Αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε ή να εφησυχάζουμε για μια σειρά από λόγους: Πρώτον, γιατί τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έχουν ξαναπυκνώσει επικίνδυνα. Δεύτερον -και για μας αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος- έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η ευημερία των αριθμών δεν αρκεί. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι αυτό να μεταφραστεί σε βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση. Και τρίτον, θα έλεγα γιατί υπάρχουν και στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις αλλά και οικονομικά συμφέροντα που επιχειρούν να μας γυρίσουν πίσω, να μας γυρίσουν σε εκείνες τις πολιτικές που μας έβαλαν στην κρίση και πλήγωσαν τον ελληνικό λαό.
Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες, στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρεμβάσεων για τη στήριξη και θωράκιση της οικονομίας, αλλά και για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων που επλήγησαν από την κρίση. Σας υπενθυμίζω ότι αυτά τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018 όλα αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης, ανακούφισης και στήριξης έχουν πλέον υλοποιηθεί, οι δεσμεύσεις έχουν γίνει πράξη, έχουν γίνει νόμος του κράτους -και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, από το νέο καθεστώς της πρώτης κατοικίας μέχρι την επιδότηση ενοικίου, και βεβαίως θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πολύ σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις με το νέο πρόγραμμα για τη ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δήμους, με παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως είναι η νέα αναπτυξιακή τράπεζα αλλά και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις. Με μια σειρά από παρεμβάσεις που θα συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος η οποία αποδίδει καρπούς. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας για το 2019 θα δικαιώσει αυτήν την προσπάθεια και θα μας δώσει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να την συνεχίσουμε.
Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω, η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.
Έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ;
Μετά τον διαγωνισμό για οκτώ χιλιάδες και πλέον προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση κλπ) που ολοκληρώνεται, έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ένα τριετές πλάνο 1.500 προσλήψεων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει στο ΥΠΕΣ και λειτουργεί ήδη, ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ΟΤΑ καταθέτουν τα αιτήματα τους για προσλήψεις ώστε να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος και μακροχρόνιος σχεδιασμός.
Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη νομοθετήσει την πρόσληψη με νέο διαγωνισμό περισσότερων από τρεις χιλιάδες εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο πλέον αναβαθμίζεται και γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Εν ολίγοις, δεν κάνουμε προεκλογικές προσλήψεις, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των ίδιων των αυτοδιοικητικών φορέων και καλύπτουμε συστηματικά και με προγραμματισμό σε βάθος χρόνου, τις μεγάλες ανάγκες των ΟΤΑ, όπως οι ίδιοι τις προσδιορίζουν. Και φυσικά, όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με ανοικτές, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες.