Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: https://bit.ly/3pDLQVK
«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την παροχή ουσιαστικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως προς τις μικρές και τις μεσαίες, την στιγμή που η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων καταδεικνύουν καθημερινά την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των μέτρων της» τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Κανάλι 1, 90.4 fm».
«Με τα λουκέτα στην αγορά να είναι ήδη ορατά, μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της πολυδιαφημισμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία μάλιστα συνιστά δάνειο και όχι απευθείας ενίσχυση» συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «μετατροπή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιστρεπτέα», αλλά και «ρύθμιση της νέας γενιάς κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκαν στην κρίση, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλάμβανε 120 δόσεις και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του αρχικού κεφαλαίου». «Με τα χρέη των επιχειρήσεων να έχουν συσσωρευτεί στα προϋπάρχοντα χρέη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η προσπάθεια ανάταξής τους ακόμα και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης.
Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τώρα όλες τις δυνατότητες που έχει για την τόνωση της οικονομίας», όπως «το πολύ σημαντικό εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων για την παροχή ρευστότητας στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει ακόμη ανενεργό» αλλά και «η πρόσβαση των τραπεζών, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σε πρωτοφανή ρευστότητα ύψους 55 δισ., που όμως δεν έχουν περάσει στις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία». «Τη στιγμή που η χώρα μας είχε την πιο βαθειά ύφεση στην Ευρώπη το 3ο τρίμηνο του 2020, η Γερμανία κάλυψε το 80% του περσινού τζίρου των επιχειρήσεων, η Βρετανία υλοποιεί πρόγραμμα απευθείας ενίσχυσης των επιχειρήσεων ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε πρόγραμμα ύψους 1,9 τρισ. για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να περάσει νομοθετήματα, όπως ο νόμος για τις συναθροίσεις και ο νέος πτωχευτικός και το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, που προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Ερήμην της κοινωνίας και με την Βουλή να υπολειτουργεί» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση «να μην εφαρμοστεί καμία διάταξη πλειστηριασμού α’ κατοικίας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρυφτεί πίσω από τους θεσμούς, αν θέλει να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη».