«Οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να τοποθετούνται σαν να είναι παρατηρητές της πραγματικότητας. Έχουν τεράστια ευθύνη για αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη «παρέμβασης του κράτους προς τις τράπεζες για να μπορέσουν τα εξυπηρετούμενα ακόμη δάνεια να παραμείνουν «πράσινα», καθώς «οι αυξήσεις των επιτοκίων προκαλούν αύξηση 30% μεσοσταθμικά για τα δάνεια αυτά, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών». «Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία για ένα νέο πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα» με το οποίο να επιδοτηθεί μέρος αυτού του κόστους» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης και «με το οποίο να διαμοιραστεί με δεσμευτικό τρόπο η ευθύνη και το κόστος μεταξύ των τραπεζών και του κράτους» συνέχισε.
«Από την μία η έκρηξη των τιμών και από την άλλη η καθήλωση των εισοδημάτων οδηγούν σε απόλυτη απόγνωση τους συμπολίτες μας» σημείωσε και υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με την Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας με όρους αγοραστικής δύναμης είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη των 27 μετά την Βουλγαρία».
Ο Αλ. Χαρίτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες» καθώς «εν μέσω πανδημίας ψήφισε τον Νέο Πτωχευτικό Νόμο ο οποίος αίρει την προστασία της α’ κατοικίας σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες και την ίδια στιγμή αρνείται να προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα ουσιαστικής ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, όπως έχουμε προτείνει, με 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών». «Πρόκειται για μία πρόταση ρεαλιστική και κοστολογημένη την οποία όσο η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων».
«Η κυβέρνηση προχωράει στην φορολόγηση μόνο 300 εκατ. ευρώ από τα περισσότερα από 2 δισ. υπερκέρδη στον κλάδο της ενέργειας και πέρασε ‘στην ζούλα’ ρύθμιση για την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων των εφοπλιστών. Την ίδια στιγμή αρνείται για δημοσιονομικούς λόγους ένα πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» επισήμανε.
«Χωρίς ένα ισχυρό, στιβαρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης και σημείωσε ότι «τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με μισθολογική στήριξη των εργαζόμενων, αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού και νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών και όχι με την λογική να περάσουμε σε ένα ‘part – time’ ΕΣΥ».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε εξαιρετικά αντίξοες δημοσιονομικά συνθήκες να καλύψει υγειονομικά ακόμη και τους ανασφάλιστους, πλέον με το νέο ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ οδηγούμαστε να μην καλύπτονται ούτε οι ασφαλισμένοι. Μία κοινωνία η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές της υγειονομικές της ανάγκες δεν μπορεί να αναπτυχθεί και οικονομικά και να έχει ευημερία» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.