Δείτε εδώ την ομιλία: https://fb.watch/4TTo3gUbXc/
Την «ολοκληρωμένη νομοθετική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», με την οποία «πετύχαμε την μετάβαση από τις γραφειοκρατικές, αναποτελεσματικές τυπικές διαδικασίες αδειοδότησης σε ουσιαστικές, ολοκληρωμένες, διαδικασίες ελέγχου» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Επιταχύναμε σημαντικά τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης» συνέχισε ο ίδιος, «μετατοπίσαμε το βάρος ελέγχου στον χρόνο πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον» και «ήδη από τον Ιούνιο του 2018 δρομολογήσαμε για την ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών και ελεγκτικών διαδικασιών, προκηρύσσοντας το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ – ΑΔΕ)».
«Με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπολειπόμενες οικονομικές δραστηριότητες» υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «3 χρόνια μετά δεν έχουμε ανάδοχο για το ΟΠΣ – ΑΔΕ» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και 20 μήνες ούτε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων» με «εμβληματικό παράδειγμα την περιοχή των Οινοφύτων», όπου «παρά την πρόβλεψη από τον νόμο του ’19 για την έγκριση ανάπτυξης του Πάρκου από το Υπουργείο μέσα σε 15 μήνες, έχουν περάσει 2 χρόνια και δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος».
Παράλληλα, στηλίτευσε «την κατάργηση της υποχρέωσης διασφάλισης της συναίνεσης του 55% των ιδιοκτητών γης για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης στα Οινόφυτα παρά τις διαμαρτυρίες των φορέων», διάταξη που «τορπιλίζει την κοινωνική αποδοχή, την οποία με τόση προσπάθεια χτίσαμε, στο όνομα μιας αμφίβολης επιτάχυνσης» και «θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην εξυγίανση και άλλων άτυπων συγκεντρώσεων».
Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθεί η πρόβλεψη για «ad hoc δικαιοδοσία στον Υπουργό να επιλέγει τα πρόσωπα που συγκροτούν τα όργανα ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων»,η οποία «καθιερώνει ένα παράλληλο σύστημα ελέγχων, ανοιχτό σε αδιαφανείς συναλλαγές». «Επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν σημαντικά τη δημόσια διοίκηση και την υγιή οικονομική δραστηριότητα» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.