Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: https://bit.ly/3s8gUkx
«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με τους ίδιους τους πολίτες» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο ρ/στ «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ. «Το ζήτημα δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις διαφαινόμενες ανατιμήσεις με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις» ενώ «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για σε τρεις άξονες παρεμβάσεων».
«Στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών αλλά και της καταναλωσης, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, για να αυξηθεί και η κατανάλωση» ανέφερε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «και στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κανένας σχεδιασμός για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των ευάλωτων νοικοκυριών».
«Δεύτερο είναι το ζήτημα της ελάφρυνσης, με μείωση του ΕΦΚ στο κατώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο» συνέχισε, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο έχουν ήδη προχωρήσει 19 από τις 27 χώρες στην ΕΕ και δεν το εφαρμόζουμε εμείς, που έχουμε την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή στην ενέργεια και την 4η θέση στην τιμή της βενζίνης».
Ενώ «κρίσιμος είναι ο έλεγχος και η ρύθμιση της αγοράς, ειδικά στην ενέργεια, όπου η ίδια η βιομηχανία, αρμόδιοι φορείς και καθηγητές πολυτεχνείου μιλάνε για κερδοσκοπία άνευ προηγουμένου». Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, οι παρόχοι να μετακυλίουν την όποια επίπτωση στον καταναλωτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε να μην έχουν καμία μείωση στα κέρδη τους».
«Η διάσωση της πραγματικής οικονομίας, με στοχευμένη επεκτατική πολιτική πρέπει να είναι πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αντιπαραβάλλοντας: «Η κυβέρνηση διανέμει το δημόσιο χρήμα με όρους εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων: Μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία και απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία». «Οι κυβερνητικές επιλογές μας οδηγούν σε διπλή κρίση: στην πραγματική οικονομία όσο και στα δημοσιονομικά της χώρας» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.