Ακούστε την συνέντευξη εδώ: https://youtube.com/watch?v=DN4JWMfO5A4&feature=share
«Την στιγμή που η Ευρώπη έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, η χώρα μας πληρώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Real fm 97.8». Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε στη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση της χώρας. Αντί για ενίσχυση των ΑΠΕ όμως εκτοξεύτηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μας μείγμα και κατά συνέπεια και η εξάρτησή μας από το εισαγόμενο και πανάκριβο αυτό καύσιμο».
«Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέρχεται στο 62% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 39%, ενώ είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά ενέργειας με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στην ημερήσια αγορά», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και σημείωσε ότι «έχουμε την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη με 697 ευρώ/ μεγαβατώρα τον Αύγουστο, όταν η αντίστοιχη τιμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν μόλις στα 180 ευρώ». «Οι χώρες αυτές προχώρησαν στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ενεργειακό τους μείγμα μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Ενέργεια την οποία δεν διεκδίκησε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης και συνέχισε «την ίδια στιγμή τα μόνα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι τα οριζόντια επιδόματα τα οποία επιδοτούν ουσιαστικά τους ηλεκτροπαραγωγούς και δεν οδηγούν σε μείωση των τιμολογίων».
«Η κυβέρνηση με την πολιτική της διαιωνίζει την κρίση και θέτει τα δημοσιονομικά της χώρας σε κίνδυνο. Απαιτείται αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και παρέμβαση στον πυρήνα του προβλήματος για την πάταξη της κερδοσκοπίας» δήλωσε ο βουλευτής. «Έστω και τώρα προέχει η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, η δημιουργία προθεσμιακών συμβολαίων για την τιμή της ενέργειας, η επιβολή πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Αλλά και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ενέργεια, όπως έχουν ήδη κάνει 18 από τα 27 κράτη μέλη, ώστε να υπάρξει πραγματική και δίκαιη ανακούφιση για τους πολίτες» επισήμανε ο τομεάρχης.
Αναφορικά με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «δεν έχουμε φτάσει καν στο επίπεδο της αναπλήρωσης του συνόλου των απωλειών κατά την περίοδο της πανδημίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δυστυχώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι δεν ‘βλέπουν’ στην καθημερινότητά τους την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη». «Η κυβέρνηση επιλέγει να κατευθύνει τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις σε λίγους και εκλεκτούς αντί να στηρίξει τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που συσσωρεύουν υποχρεώσεις και απειλούνται με λουκέτο -1 στις 4 σύμφωνα με την ΓΣΒΕΕ» συνέχισε και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 εκατ. ευρώ αφορούν μόλις 13 επιχειρήσεις».
«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής τώρα ώστε να αναστρέψουμε το μοντέλο ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη που οξύνει τις ανισότητες και ανοίγει την ψαλίδα μεταξύ των λίγων και ισχυρών και της κοινωνικής πλειοψηφίας» κατέληξε.