Δείτε εδώ την επίκαιρη επερώτηση: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11393850.pdf
Για «αδράνεια και ελλιπή μέτρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» τη στιγμή που «αφήνει αναξιοποίητα σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης. «To ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο, τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο από κρούσματα κορονοϊού, και οι πολίτες στοιβάζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Ενώ «ζοφερή» χαρακτήρισε την «κατάσταση και στην οικονομία» με «πρωτοφανή ύφεση, ύψους 15,2% για το 2ο τρίμηνο, εκτίναξη της ανεργίας με εκτίμηση για 21,2% στο τέλος του έτους και 1 στους 8 εργαζόμενους να έχει αμοιβή μέχρι 200 ευρώ. Ενώ 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύντομα δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της». «Και αυτά, ενώ είχατε στη διάθεσή σας 7,5 δισ. από το ΕΣΠΑ στην αρχή της πανδημίας, για να χρηματοδοτήσετε κάθε δράση αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και επιβάρυνση του προϋπολογισμού» τόνισε.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών» δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αξιοποίησε διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ για βελτιώσεις στις σχολικές μονάδες και περισσότερους αναπληρωτές, που θα συνέβαλαν στη μαθητική «αραίωση» στις τάξεις. Για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες παράλληλης στήριξης στην Ειδική Αγωγή, να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για να βελτιωθεί η καθαριότητα». «Έτσι, παρά τις εκκλήσεις μας, τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν πριν το καλοκαίρι» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε σε μια πολύ οριακή φάση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς «Δεν μείναμε ασφαλείς»» υπογράμμισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας «ένα γενικευμένο ή μερικό lock down» ως «ομολογία αποτυχίας από την Κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν έχει ανοίξει ούτε μία παραπάνω από τις 127 ΤΟΜΥ που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα δεν ασχοληθήκατε καθόλου με την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με σημαντικό αριθμό ήδη ενταγμένων έργων ενώ προφανώς και δεν ενδιαφέρεστε να εκπονήσετε, αξιοποιώντας ενωσιακούς πόρους, οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης υποδομών υγείας. Είναι σαφές ότι και στο θέμα διαχείρισης του ΕΣΠΑ υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια: επένδυση στο ΕΣΥ, στην κοινωνική συνοχή και στη στήριξη των εργαζομένων ή ευκαιρία για ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς».
Ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, φέτος, εν μέσω πανδημίας, έχουμε 200 λιγότερα δρομολόγια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι και 400 λιγότερες βάρδιες». «Στα αμαξοστάσια του ΟΣΥ υπάρχουν ακινητοποιημένα 270 λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω μικροβλαβών και έλλειψης οδηγών», ανέφερε, για να καταλήξει, αφού κατέθεσε σχετικά έγγραφα, ότι «τουλάχιστον 15 οδηγοί είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, όπως των κυρίων Γεωργιάδη και Καραμανλή».
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση παγώνει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για εκατομμύρια ηλικιωμένους, ανάπηρους, παιδιά και οικογένειες, γιατί τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ» όπως, «τα 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ)», «τα 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ), τις 160 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία» και «τα δρομολογημένα προγράμματα για βελτίωση της διαβίωσης των Ρομά».
«Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο», ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης. «Αν κρίνουμε από τον πτωχευτικό κώδικα, η πρόθεση για την μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, σε όλο τους το φάσμα, είναι μάλλον η ίδια: Η επιτάχυνση της ρευστοποίησης της περιουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όφελος μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων».
«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σκοπίμως δεν αξιοποιείτε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των επιστημόνων που είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τόνισε ο αναπληρωτή τομεάρχης αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης. «Αντί της στήριξης του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, το οποίο έχει αποδεδειγμένα δυνατότητες για τη διενέργεια χιλιάδων διαγνωστικών ελέγχων ημερησίως με αξιοπιστία, επιστημονική επάρκεια και με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου αντιλαμβάνεστε ακόμη και τον πυρήνα της υγειονομικής κρίσης ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».
«Η κυβέρνηση έχει στην διάθεση της το μαξιλάρι το οποίο μας έλεγε ο κ. Σκυλακάκης ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα και αχρείαστο και τώρα ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι είναι δικό τους, μια ευελιξία στην διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων, αλλά και το Ευρωπαϊκό ταμείο», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας το ερώτημα «πως θα αξιοποιηθούν αυτά». Και τόνισε: «Έχουμε ως χώρα μια τελευταία ευκαιρία να μειώσουμε τις ανισότητες, να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία». Εξέφρασε όμως τον φόβο του ότι «η κυβέρνηση έχει μείνει κολλημένη σε παλιές ιδέες και σκέψεις, πριν από την κρίση, και πιστεύει ακόμα ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας είναι η λύση ότι δεν χρειάζεται να μειώσουμε τις ανισότητες».
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «οι γενικόλογες απαντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης δεν ικανοποιούν». Και κατέληξε: «Η ελληνική κοινωνία θέλει να μάθει γιατί δεν έχουν προχωρήσει όλες αυτές οι δράσεις ενώ υπήρχε εδώ και μήνες η δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ. Και τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα ώστε να αντιμετωπίσουμε το 2ο κύμα της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην υγεία και στην οικονομία».