«Θετική, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του τελευταίου τριμήνου, μετά την καθίζηση της προηγούμενης χρονιάς. Η κυβέρνηση όμως αποσιωπά την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος, την υπερχρέωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ενέργεια και πρώτες ύλες» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε -εδώ και καιρό- τίποτα για αυτό το θέμα γιατί πιστεύει βαθιά ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί, ο ανταγωνισμός θα φέρει μείωση των τιμών και ότι το Κράτος δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στην οικονομία». «Τον λογαριασμό αυτών των εμμονών τον πληρώνουμε όλοι μας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
«Η σκανδαλώδης επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σημαίνει απώλεια του βασικού φορέα άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, στη βιομηχανική παραγωγή και στην αναπτυξιακή προοπτική συνολικά» ξεκαθαρίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας: «Η δική μας πρόταση είναι συγκεκριμένη: αποφασιστική ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς, αξιοποίηση της ΔΕΗ για τη συγκράτηση των τιμών, ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα». «Πώς θα καταπολεμήσουμε τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια; Με ευχολόγια ή με το κυβερνητικό επίδομα των 9 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό;» διερωτάται ο βουλευτής.
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν όπως το ξέραμε» δηλώνει ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας είναι κατά πόσο η ονομαστική ανάταξη θα συνοδευτεί από καταπολέμηση των ανισοτήτων και μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης». «Κρίσιμα ζητήματα που ο παρωχημένος νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.