Τη “δέουσα θεσμική σοβαρότητα” κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS της Αυστραλίας. Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει γραπτώς την πρότασή της όπου θα αποτυπώνονται όλα όσα συζητήθηκαν στις διακομματικές επιτροπές για την ψήφο των αποδήμων, και θα τοποθετηθούμε επί αυτής”. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει συγκροτημένη και σαφή πρόταση σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, βασισμένη στη δουλειά που έγινε από διακομματική επιτροπή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας”.
“Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει φωνή στην ομογένεια”
“Θα ήθελα οι συμπατριώτες μας στην Αυστραλία να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εμπλακεί σε μικροκομματικά παιχνίδια με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Η δική μας πρόταση είναι αυτή που δίνει φωνή στους συμπολίτες μας στην ομογένεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση σημείωσε ότι: “η ΝΔ είναι αυτή που υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για ψήφο σε όλους χωρίς όρους. Αυτό έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στους ομογενείς στην Αστόρια πριν από έναν μόλις μήνα. Εξάλλου, μέχρι τώρα η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις προφορικού χαρακτήρα” και την κάλεσε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα: “Για να βρει τις 200 ψήφους , δεν μπορεί να προσέρχεται σε κάθε συνεδρίαση με διαφορετική θέση. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα. Πρέπει, επιτελούς, μετά από 40 χρόνια να λυθεί”.
“Επειδή είναι κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα επιφυλασσόμαστε, ώσπου να δούμε σε γραπτή μορφή το νομοσχέδιο”, συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για την πρόταση Θεοδωρικάκου περί δίχρονης παρουσίας των δυνάμει εκλογέων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “πρέπει να αποσαφηνιστεί”.
Διευκρινίζοντας περαιτέρω τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Βασική προϋπόθεση για μας είναι να μην υπάρξουν ζητήματα συνταγματικής τάξης και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, γι’ αυτό συνδέουμε την όποια λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο ελληνικό Κοινοβούλιο”.