Θα μειώσουμε το ύψος της επένδυσης που θεωρείται σήμερα στρατηγική, προκειμένου περισσότερα επενδυτικά σχέδια να απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος.
Η επόμενα μέρα για τη χώρα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το κυριότερο το τι μέλλει γενέσθαι στη μεταμνημονιακή εποχή. Ειδικότερα για το…αύριο, μεγάλη έμφαση έχει δώσει η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έχετε ήδη παρουσιάσει στους θεσμούς.
Η αναπτυξιακή στρατηγική δεν είναι απλώς ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά περισσότερο μία συμμετοχική διαδικασία, στην οποία εμπλέκεται όλη η κοινωνία: η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί και οι παραγωγικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών. Αποτελεί μια ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της. Ήδη συζητείται στα Περιφερειακά Συνέδρια ενώ θα υπάρξει διαρκής διάλογος για τον εμπλουτισμό και την εξειδίκευσή της.
Αυτό που περιμένει η κοινωνία, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, είναι να προχωρήσουμε σε κινήσεις οι οποίες θα δείχνουν με πραγματικούς αλλά και συμβολικούς όρους ότι η χώρα περνάει σε μία νέα φάση όπου η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο σχεδιασμός μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο, προκειμένου οι πολίτες να ανακτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση και να εμπλακούν στη νέα αναπτυξιακή διαδικασία, με τις δυσκολίες βέβαια οι οποίες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Σχετικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σας σχεδίου στους Θεσμούς, έχουν ακουστεί διάφορα σχόλια…
Αυτά που βγαίνουν από ορισμένους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα του Τύπου για δυσκολίες στη διαπραγμάτευση λόγω των σχολίων των θεσμών στην αναπτυξιακή στρατηγική δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα σχόλια που λάβαμε είναι απολύτως αναμενόμενα και ως επί το πλείστον θετικά. Οι διαφορές μας είναι γνωστές και δεδομένες. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη του αναπτυξιακού σχεδίου δεν έχει κανένας άλλος πέρα από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα πρόσφατα επιτυχημένα stress tests των ελληνικών τραπεζών μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος;
Το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ακόμη και σε ακραία σενάρια. Ακόμα περισσότερο, δείχνει την αποτελεσματικότητα των θεσμικών παρεμβάσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνησή μας το προηγούμενο διάστημα.
Θα πρέπει τώρα οι τράπεζες να γίνουν πιο ενεργές, βοηθώντας την πραγματική οικονομία. Εκεί έχουμε ρίξει και εμείς το βάρος. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου ο τραπεζικός κλάδος να επιταχύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν ανοίξει οι στρόφιγγες των τραπεζών;
Η δυστοκία προκύπτει από τη μεγάλη ακόμη, έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια – παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση του τελευταίου διαστήματος. Ως κυβέρνηση παρεμβαίνουμε διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς απομείωσής τους. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για τα δάνεια των αγροτών, γίνονται ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια, προωθούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών για να «τρέξει» πιο γρήγορα, ενώ λειτουργεί ήδη η δευτερογενής αγορά δανείων. Το θεσμικό πλαίσιο λοιπόν υπάρχει και από τη στιγμή που οι τράπεζες αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την οικονομία θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη και πολλές επιχειρήσεις που τώρα δυσκολεύονται θα είναι και πάλι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τι εργαλεία στήνετε από την πλευρά σας, προκειμένου να βοηθήσετε την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυρίως;
Δημιουργήσαμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στη δεδομένη χρονική συγκυρία.
Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης. Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Έχει τύχει ευρείας αποδοχής ήδη από την αρχή λειτουργίας του και είμαστε περήφανοι για αυτό.
Θυμίζω ότι το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο EquiFund 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ενώ με την αντίστοιχη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν το μισό δισ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες που συναντήθηκα με τους διαχειριστές του ταμείου ενημερώθηκα ότι ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες χρηματοδοτήσεις.
Θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα αντίστοιχα εργαλεία;
Στόχος μας είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στην αναπτυξιακή στρατηγική να μετατρέπονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να υπάρχει ορατό αποτέλεσμα στην οικονομία.
Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, το αμέσως επόμενο διάστημα προκηρύσσονται δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ το καθένα, για τη στήριξη της καινοτομίας στις επιχειρήσεις και την προώθηση των συνεργειών και των δικτυώσεων μεταξύ τους, στην κατεύθυνση των ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας. Σε προχωρημένο επίσης, στάδιο βρίσκεται ένα αντίστοιχο του EquiFund, ταμείο συμμετοχών, για τη στήριξη με επιπλέον ρευστότητα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το ταμείο θα ξεκινήσει με 100 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους και άλλα 100 από ιδιωτικά funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τέλος, σχεδιάζουμε ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο Private Debt Funding που θα κινητοποιεί δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.
Σχετικά με τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, ποιες πραγματικά επενδύσεις θέλετε; Ποιες θεωρείτε πιο κρίσιμες για την ανάπτυξη της χώρας;
Μεγάλες επενδύσεις προχωρούν στον τομέα του τουρισμού με το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα αλλά και την περιφέρεια, καθώς και στον κλάδο της ενέργειας. Εμείς επιθυμούμε να διευρύνουμε τους κλάδους στους οποίους θα γίνουν τέτοιες επενδύσεις. Τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε στο υπουργείο Οικονομίας «Υπηρεσία Μίας Στάσης» για όλους τους στρατηγικούς επενδυτές, που θα διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες την υλοποίηση της επένδυσης οι οποίες εμπλέκουν άλλα υπουργεία. Θέλουμε δηλαδή να μειώσουμε δραστικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παραδοσιακά καθυστερούν ή ακόμη και ματαιώνουν μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα θα μειώσουμε το ύψος της επένδυσης που θεωρείται σήμερα στρατηγική (20 εκατ. ευρώ), προκειμένου περισσότερα επενδυτικά σχέδια να απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ διευρύνουμε και τα κριτήρια ώστε να εντάσσονται επενδύσεις από περισσότερους κλάδους, πέραν της ενέργειας και του τουρισμού, που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον μέχρι πρόσφατα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε τομείς όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα – αγροδιατροφή, μεταποίηση, logistics, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή τη νομοθετική προσπάθεια έχει η απλοποίηση της αδειοδότησης και εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων.
Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια σηματοδοτεί μία νέα εποχή και για την ελληνική πολιτική σκηνή. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικών ζυμώσεων…
Η έξοδος από τα Μνημόνια επανακαθορίζει τη στάση των πολιτικών δυνάμεων συνολικά. Από τη μία πλευρά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση χρησιμοποιεί έναν λόγο πιο σκληρά νεοφιλελεύθερο μιλώντας για συρρίκνωση του Δημοσίου, για απολύσεις, για εκχώρηση σε ιδιώτες δημόσιων λειτουργιών κλπ. Αντίρροπα, δημιουργούνται διεργασίες για τη διεύρυνση των δυνάμεων στην προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει και εδώ συζητήσεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς από εκείνες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη απαγκίστρωσης από τα δεσμά του νεοφιλελευθερισμού ως όρο επιβίωσης για την σοσιαλδημοκρατία. Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο από την πλευρά της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού…
Εκτιμάτε δηλαδή ότι μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες μέχρι τις εκλογές;
Δεν είναι δεδομένο ότι όλες αυτές οι ζυμώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η αποκατάσταση της κανονικότητας που πετύχαμε διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό τοπίο. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, την προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες δεκαετιών στα εθνικά θέματα επαναφέρουν πιο έντονα στο προσκήνιο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2010 και στον αριστερό – προοδευτικό πόλο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί να θέσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργούν νέες δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργασιών. Πάνω σε αυτά τα θέματα όλοι καλούνται να επανατοποθετηθούν.
Όταν μιλάτε για επαναπροσδιορισμό, αναφέρεστε και στο δικό σας κόμμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διευρύνει την απεύθυνσή του σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και πολιτικές δυνάμεις που τείνουν…ευήκοα ώτα. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη ημέρα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας προϋποθέτει συμμαχίες. Για να υπάρξουν όμως τέτοιες συμμαχίες απαιτείται σαφήνεια και ειλικρίνεια. Οι συμμαχίες συγκροτούνται στο πλαίσιο ξεκάθαρων πολιτικών σχεδίων και συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων.
Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αναμένουν ανασχηματισμό, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι. Ποια είναι η δική σας θέση στο ζήτημα αυτό;
Δεν μπορώ να ξέρω αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός. Η ελληνική κοινωνία πάντως δεν «καίγεται» αυτή τη στιγμή για το ποιος είναι επικεφαλής στο ένα ή στο άλλο υπουργείο. Μετά τον Αύγουστο περνάμε σε μια εντελώς νέα φάση, το ζητούμενο λοιπόν είναι ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της, καθώς θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για χρόνια. Αυτό απασχολεί τους πολίτες, κάθε άλλη συζήτηση στερείται νοήματος…