Παρουσιάσαμε μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Επίσης, παρουσιάσαμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέπτυξε το Υπουργείο Οικονομίας τα οποία απευθύνονται σε επενδυτές και τους δίνουν τη δυνατότητα να μοχλεύσουν τα κεφάλαια τους και να μειώσουν το ρίσκο για τις επενδύσεις τους.
Ποιο ήταν το κλίμα που συναντήσατε στο πρόσφατο ταξίδι σας στις ΗΠΑ;
Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε το κλίμα σήμερα μ’ αυτό του παρελθόντος, ακόμη και μερικούς μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2017 που ήμουν εκεί τελευταία φορά. Είναι εμφανέστατη η πλήρης μεταστροφή. Δεν υπάρχουν, πια, ερωτήματα για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ή για το αν θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη. Αυτά θεωρούνται δεδομένα. Εκείνο που απασχολεί σ’ αυτή τη φάση τους επενδυτές είναι πώς, δεδομένης της αλλαγής εικόνας της ελληνικής οικονομίας, θα διαμορφώσουμε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα διευκολύνει την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Είχε, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι διαθέτουμε, πλέον, το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, με βάση το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε με τους επενδυτές, τους θεσμικούς και κυβερνητικούς παράγοντες.
Σε ότι αφορά το πολιτικό κλίμα;
Η συγκυρία του ταξιδιού ήταν πολύ ενδιαφέρουσα διότι έλαβε χώρα ελάχιστα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Όλοι οι συνομιλητές μας ήταν ικανοποιημένοι από την ισχυρή πολιτική βούληση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για να λυθεί αυτό το θέμα. Και αυτό αφορά τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Μας βλέπουν, δηλαδή, ως ένα παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στα οποία οι εξελίξεις ανησυχούν τους πάντες. Ανησυχεί η προσπάθεια διείσδυσης άλλων δυνάμεων στην περιοχή, όπως η Τουρκία. Η πολιτική σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ υπερβαίνει, λοιπόν, κατά πολύ τα όρια του συγκεκριμένου ζητήματος. Δημιουργεί ένα ευρύτερο κλίμα και συνεισφέρει στο να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντική περιφερειακή δύναμη.
Ποια ήταν η αποτίμηση του Eurogroup στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;
Το Eurogroup ήταν βεβαίως το πολύ σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Όλοι, αναγνωρίζουν ότι οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους μειώνονται πλέον και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική, αλλά και για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Ταυτόχρονα, εμπεδώνεται πλέον το αξιόχρεο της Ελλάδας. Για αυτό, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας και διεθνώς, που τα ομόλογα ανεβαίνουν, τα spreads των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε όλες τις κατηγορίες. Η απόφαση ισχυροποιεί τη θέση των ελληνικών ομολόγων και τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια επενδυτική ευκαιρία για το επόμενο διάστημα.
Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και στην πραγματική οικονομία;
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας – ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η φαρμακευτική και χημική βιομηχανία, η ενέργεια, οι μεταφορές και τα logistics – θα αναπτύξουν σημαντική δυναμική το επόμενο διάστημα. Ειδικά για τα logistics, τις συνδυασμένες μεταφορές και την ενέργεια, η συμφωνία με τη FYROM παίζει κομβικό ρόλο και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως κρίσιμο κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.
Έχουν γίνει αρκετά από την κυβέρνηση για αυτούς τους υποψήφιους επενδυτές;
Παρουσιάσαμε μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος: την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, τις προσπάθειες στον τομέα της χωροθέτησης με τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, τις χρήσεις γης, το χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία. Επίσης, παρουσιάσαμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέπτυξε το Υπουργείο Οικονομίας τα οποία απευθύνονται σε επενδυτές και τους δίνουν τη δυνατότητα να μοχλεύσουν τα κεφάλαια τους και να μειώσουν το ρίσκο για τις επενδύσεις τους.
Στη φετινή ΔΕΘ θα είναι τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ; Είναι τυπικό ή ουσιαστικό αυτό;
Δεν είναι καθόλου τυπικό, αν δει κανένας τη λίστα συμμετοχών η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις-κολοσσούς. Πολύ σημαντική όμως είναι και η πολιτική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου κ. Ρος, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω από κοντά τις λεπτομέρειες αυτής της πολύ σημαντικής διοργάνωσης. Η φετινή ΔΕΘ θα είναι το πρώτο μεγάλο οικονομικό γεγονός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και, θα λάβει χώρα λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη συμφωνία με τη FYROM. Αυτό δίνει μία ευρύτερη διάσταση στην Έκθεση, που υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα. Γι’ αυτό, μάλιστα, θα αναληφθούν και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχουν σε κορυφαίο επίπεδο και όλες οι γειτονικές χώρες. Η ΔΕΘ και κατ’ επέκταση η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή, σε διπλωματικό, εμπορικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση ξηλώνεται…
Αυτό το ακούμε εδώ και τρία χρόνια. Η κυβέρνηση πέρασε μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης και τώρα βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και αφήνει τα πολύ δύσκολα πίσω της. Οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κατανοούν πλήρως ότι ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης είναι ο πιο κρίσιμος, διότι θα κρίνει το ποιος θα σχεδιάσει και θα ηγηθεί του περάσματος στη μεταμνημονιακή φάση της οικονομίας που θα καθορίσει τις εξελίξεις για δεκαετίες. Η τρέχουσα προσπάθεια αποσταθεροποίησης, η οποία εκτιμώ ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, έχει ακριβώς αυτή τη στόχευση: Να μην είναι η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο οποίος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα.
Μήπως, όμως, έχει εξαντληθεί το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση προχωρά με ασφάλεια και σταθερότητα σε επιλογές που διαμορφώνουν νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Ήδη οι εξελίξεις στην οικονομία είναι πολύ θετικές και θα πλαισιωθούν με πρωτοβουλίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πρωτοβουλίες που θέτουν νέες διαχωριστικές γραμμές. Η βασική διαιρετική τομή δεν είναι πλέον το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, αλλά το αν η επόμενη μέρα για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα θα έχει προοδευτικό πρόσημο ή θα επιστρέψουμε σε όσα μας έφεραν στα μνημόνια.
Θα υπάρξουν οικονομικές παρεμβάσεις που να σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην πράξη;
Είναι το μεγάλο στοίχημα. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη να μετουσιώνονται και σε χειροπιαστή βελτίωση στη ζωή των πολιτών, να τα νιώσει ο πολίτης στην καθημερινότητά και στην τσέπη του. Ήδη προετοιμάζεται για αμέσως μετά τον Αύγουστο ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που θα καθιστά τη μετάβαση στη νέα εποχή όχι ρητορικό σχήμα αλλά απτή πραγματικότητα.