Θωρακίζουμε την οικονομία με ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
Με τις επενδυτικές δράσεις του ΕΣΠΑ να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ποιοι είναι οι στόχοι του υπουργείου σας για τη νέα επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας;
Έχουμε αναπτύξει προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη όλων των βασικών κλάδων της οικονομίας. Προτεραιότητα μας ωστόσο είναι η ενίσχυση μίας δυναμικής και καινοτόμου μικρομεσαίας κυρίως, επιχειρηματικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αυξήσαμε σημαντικά τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας και της σύνδεσής τους με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, προσανατολίσαμε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο στους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής – με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα θετικά – και δημιουργήσαμε στοχευμένα προγράμματα για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η προσπάθεια αυτή αποφέρει ήδη καρπούς – η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές καταγράφουν σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες και είναι αυτές που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.
Η αναπτυξιακή τράπεζα βρίσκεται σε τελικό στάδιο προετοιμασίας. Πότε θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες θα απευθύνεται να αντλήσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση κ. υπουργέ;
Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς, πέραν του ΕΤΕΑΝ και των λοιπών Ταμείων που θα ενταχθούν στον νέο φορέα, στα κεφάλαιά της θα συνεισφέρουν και οι αντίστοιχες τράπεζες της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας αλλά και της Βραζιλίας. Παράλληλα, μέχρι το τέλος η Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και η Τράπεζα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της.
Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Λονδίνο με τον κ. Τσακαλώτο και είχατε επαφές με επενδυτικούς οίκους. Είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας;
Αυτό που διαπιστώνουμε από τις συναντήσεις μας με επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην. Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της και μπαίνει πλέον δυναμικά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Οι τελευταίοι εκδηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας σε μία σειρά τομείς που περιλαμβάνουν από τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι την ενέργεια και τη βιομηχανία. Πέρα φυσικά από τον τουρισμό, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και το real estate που αποτελούν διαχρονικούς πόλους έλξης.
Τι κίνητρα είναι διατεθειμένη να τους δώσει η κυβέρνηση;
Το Υπουργείο Οικονομίας και η κυβέρνηση συνολικά υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Μέσα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο προσφέρουμε πλήθος από κίνητρα στους επενδυτές, όπως απευθείας ενίσχυση, φοροαπαλλαγή, σταθερό φορολογικό καθεστώς και κλπ. Επιπλέον, συστήσαμε ειδική ομάδα (Task Force), για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων η οποία μέσα σε λίγους μήνες ξεμπλόκαρε επενδυτικά πρότζεκτ άνω των 700 εκατ. ευρώ που λίμναζαν για χρόνια. Τώρα αλλάζουμε το πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις απλοποιώντας και επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης και υλοποίησής τους αλλά και διευρύνοντας τα κριτήρια ώστε εντάσσονται επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους, πέραν του τουρισμού και της ενέργειας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Προκρίνουμε τις επενδύσεις εκείνες που σέβονται την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία και δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τις επενδύσεις που μεταφέρουν τεχνολογία στις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούν γύρω τους ένα παραγωγικό οικοσύστημα ικανό να αναβαθμίσει της δυνατότητες της τοπικής οικονομίας. Αυτές τις επενδύσεις τις διευκολύνουμε με κάθε μέσο. Αντίθετα, λογικές «αρπαχτής» που προτάσσουν τη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής και των μελλοντικών αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, μας βρίσκουν και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν κάθετα απέναντί τους.
Το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σημάνει και «καθαρή έξοδο»; Γιατί ο κ. Στουρνάρας μιλά ευθέως για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής…
Η χώρα βγαίνει οριστικά από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αυτό δεν είναι μόνο θέση της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών, ενώ προεξοφλείται ήδη από τις αγορές οι οποίες αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα με όρους προ κρίσης. Πρόσφατα άλλωστε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν για μία ακόμη φορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η Moody’s μάλιστα, στην έκθεσή της κάνει λόγο για «καθαρή» έξοδο.
Φυσικά, έλεγχος θα υπάρχει και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως συμβαίνει και για τις άλλες τρεις χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνιο. Δεν θα υπάρχει όμως αυτή η σκληρή επιτροπεία που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε φυσικά νέο πρόγραμμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα που θα αποτυπώνει μεν, τη βούλησή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την θωράκιση της οικονομίας, θα περιλαμβάνει όμως και μία σειρά από προ αναπτυξιακά μέτρα και έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα με συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
Η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν είναι επιλογή. Το μόνο που θα «προσφέρει» είναι να παρατείνει τα μνημόνια και την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας. Τι θα γίνει όμως όταν παρέλθει η ισχύς της, δεν θα αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια διλήμματα; Το κρίσιμο τώρα είναι να διασφαλίσουμε την αυτοχρηματοδότηση της χώρας και αυτό χτίζει συστηματικά η κυβέρνηση. Οι επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους που έχει ήδη ξεκινήσει, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οι φωνές για πιστωτική γραμμή δεν εκπορεύονται από κάποια οικονομική αναγκαιότητα αλλά κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα. Αυτή που θέλει την Ελλάδα σε μόνιμη επιτροπεία.
Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της αύξησης των επενδύσεων που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, με ποιο τρόπο θα πιάσετε το 3,5% Πρωτογενές Πλεόνασμα για το 2018;
Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν καθώς οι προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες. Την ίδια στιγμή έχει αρθεί κάθε αβεβαιότητα ως προς την πορεία και την ολοκλήρωση του προγράμματος, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε ανασταλτικά για τους επενδυτές, ενώ βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήσαμε στο Υπουργείο Οικονομίας για τη στήριξη των επενδύσεων (νέα Ταμεία, Αναπτυξιακός Νόμος, συμφωνίες με την ΕΤΕπ).
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μπορεί να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει τους πολίτες με νέα μέτρα. Μέσα από την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αλλά και το συμμάζεμα των λειτουργικών δαπανών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.
Τις πρόσφατες εξελίξεις με την υπόθεση Novartis και τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής πως τις σχολιάζετε;
Η κυβέρνηση προχωρά, όπως οφείλει, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Η Προανακριτική Επιτροπή ήταν απολύτως αναγκαία, από τη στιγμή που η δικαστική έρευνα «έπεσε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, τυχόν εμπλοκή των οποίων μόνο η βουλή είναι αρμόδια να διερευνήσει.
Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, λέει ότι προχωράτε μια διαδικασία χωρίς απτά στοιχεία διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον διχασμού. Τι απαντάτε;
Όπως ανέφερα οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι απολύτως θεσμικές. Κανένα άλλωστε, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφώνησε με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πανικό και αντιδρά σπασμωδικά. Επιχειρεί να σηκώσει θόρυβο γύρω από τη διαδικασία για να στρέψει την προσοχή μακριά από την ουσία. Και η ουσία είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα ύψη επί των δικών της κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ, επιβαρύνοντας το δημόσιο με δεκάδες δισ. ευρώ.
Αντί λοιπόν να αναλάβει την πολιτική ευθύνη γι αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο και να συνδράμει στη διερεύνησή του, επιτίθεται με σκαιό τρόπο στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τη δικαιοσύνη. Η στάση της δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Παραμένει η ίδια παλαιοκομματική δύναμη με την καθεστωτική αντίληψη και την αλαζονική συμπεριφορά που οι πολίτες αποδοκίμασαν επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.
Δυστυχώς όμως για τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα στη χώρα έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πολιτεύεται με τους όρους του παλαιού πολιτικού συστήματος, δεν εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται και θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό, αυτόν που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φτωχοποίησαν βίαια και μετά ξεδιάντροπα του έριξαν και το φταίξιμο λέγοντάς του ότι «μαζί τα φάγαμε».