«Να αφήσει η κυβέρνηση ΝΔ τους αφορισμούς και τις επικοινωνιακές κινήσεις»
Για το ασφαλιστικό σύστημα:
Θα πρέπει στη Ν.Δ να κατανοήσουν ότι πλέον βρίσκονται στην κυβέρνηση. Να αφήσουν, επομένως, τους αφορισμούς και τις επικοινωνιακές κινήσεις. Μιλώ για το ασφαλιστικό σύστημα συνολικότερα. Γιατί είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια συμπολίτες μας. Το προηγούμενο διάστημα έως και σήμερα, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τις προθέσεις της σε σχέση με το ασφαλιστικό. Γνωρίζετε ότι από το 2016 έγινε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση με την ενοποίηση όλων των ταμείων, κάτι που ουσιαστικά διέσωσε το ασφαλιστικό σύστημα. Ένα ασφαλιστικό, το οποίο, υπενθυμίζω, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με τον ΕΦΚΑ – δηλαδή με τον νέο ενιαίο φορέα αντί για το κατακερματισμένο σύστημα που είχαμε επι δεκαετίες, όπως θα θυμάστε, με τα δεκάδες διαφορετικά ταμεία – καταφέραμε πέρυσι το ασφαλιστικό να κλείσει τη χρονιά με πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ. Πρώτη φορά συνέβη αυτό και είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση ψελλίζει διάφορα πράγματα σε σχέση με επικείμενες αλλαγές ή ακόμη και κατάργηση του σχετικού νόμου. Εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει πράξη και προς ποια κατεύθυνση. Ανησυχούμε, βεβαίως, γιατί ακούμε ακόμα και για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο, κατά τη γνώμη μας – και νομίζω και κατά τη γνώμη και των περισσότερων συμπολιτών μας – θα οδηγούσε σε κατάρρευση του συστήματος. Είδαμε, άλλωστε, τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια με εταιρίες όπως η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Συμπερασματικά, λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα από τη μεριά της κυβέρνησης Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρότι προκλήθηκε αρκετές φορές στις προγραμματικές δεν είπε ούτε μία λέξη για τις προθέσεις του σε σχέση με το ασφαλιστικό.
Για το σ/ν για το «επιτελικό» κράτος:
Το προηγούμενο διάστημα ακούσαμε πάρα πολλά για την αποκομματικοποίηση και το επιτελικό κράτος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε την κριτική από την τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εμείς κάναμε τι; Με τον γνωστό νόμο 4369/2016 προχωρήσαμε σε μια πολύ σημαντική κίνηση – ακριβώς για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης – με την δημιουργία του μητρώου επιτελικών στελεχών και με την επιλογή γενικών γραμματέων μέσα από διαδικασίες αξιοκρατικές και αντικειμενικές που θεσπίστηκαν πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση. Σήμερα, ωστόσο, βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, με το πρώτο ν/σ που καταθέτει στη Βουλή, αντί να προχωράει σε περαιτέρω αποκομματικοποίηση της διοίκησης, να επιδιώκει ουσιαστικά την παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων. Διότι το σ/ν της κυβέρνησης καταργεί τις βασικές, τις εμβληματικές διατάξεις του δικού μας νόμου και, αντίθετα απ’ότι είχαν πει οι κυβερνώντες, οδηγεί σε αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων. Επομένως, έχουμε μια σειρά από ρυθμίσεις που, αντί να προωθούν περαιτέρω αντικειμενικοποίηση και εκσυγχρονισμό της διοίκησης, μας επαναφέρουν σε εποχές τις οποίες θέλαμε να αφήσουμε στο παρελθόν. Κρίσιμο για εμάς είναι και το γεγονός της συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως είχαμε διαπιστώσει από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ για τις περιπτώσεις της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται ακόμα μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο… Δεν μπορώ να μην επισημάνω και το γεγονός ότι οι εν λόγω αλλαγές προέκυψαν χωρίς καμία διαβούλευση. Προέκυψαν εν κρυπτώ. Το νομοσχέδιο δεν «ανέβηκε» στη Διαύγεια πριν κατατεθεί στη Βουλή. Οι εξελίξεις αυτές δεν προδικάζουν τίποτα θετικό για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ειδικά σε σχέση με το σεβασμό στις θεσμικές, κοινοβουλευτικές διαδικασίες…
Για τη ΔΕΗ:
Δυστυχώς και για τη ΔΕΗ βλέπουμε καταστροφολογία από την μεριά της κυβέρνησης. Ας καταλάβει επιτέλους η ΝΔ ότι ως κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να το λέει χωρίς τεκμηρίωση. Θα μιλήσω με συγκεκριμένα δεδομένα για να γνωρίζουν και οι πολίτες. Τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΕΗ κατάφερε: (α) να μειώσει τον δανεισμό της κατά ένα δις ευρώ, (β) να ξεκινήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράγμα που επί δεκαετίες δεν είχε συμβεί και (γ) να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των υπέρογκων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 2010-’15. Γιατί είχαν δημιουργηθεί τότε οι οφειλές; Γιατί εκείνη την περίοδο τα τιμολόγια της ΔΕΗ είχαν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά περίπου 60%. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια. Κανείς βεβαίως δεν λέει ότι η ΔΕΗ δεν έχει προβλήματα. Έχει σημαντικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων διεθνώς. Όταν όμως υπάρχουν προβλήματα σε μια τόσο κρίσιμη βιομηχανία, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να καταστροφολογείς και να δημιουργείς κλίμα διάλυσης. Δυστυχώς αυτό βλέπουμε να συμβαίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Χατζηδάκη. Αντί λοιπόν να σκύψουν πάνω στο ζήτημα και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει εκπονηθεί για τη ΔΕΗ, βλέπουμε μόνο καταστροφολογία που απαξιώνει την επιχείρηση. Η απαξίωση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα πολύ βασικών περιουσιακών στοιχείων, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό και διάλυση αυτής της κομβικής επιχείρησης για την οικονομία της χώρας. Συζητάμε συνέχεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη στη χώρα μας και καλά κάνουμε και συζητάμε. Ειδικά τώρα που καταφέραμε επιτέλους και βγήκαμε από την κρίση. Δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς να έχουμε στα χέρια μας βασικά εργαλεία. Και η ΔΕΗ είναι ένα από αυτά τα εργαλεία για να μπορέσουμε να πάμε την ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα. Βεβαίως μια ΔΕΗ εκσυγχρονισμένη, που δεν θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτή είναι η προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι αυτή πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί…