«Με το πολυδιαφημισμένο “καλάθι του νοικοκυριού” η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας με κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην αγορά» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο «Naftemporiki TV». Και διερωτήθηκε «πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα περάσει ως αύξηση στις τιμές των υπόλοιπων 14.000 προϊόντων η συγκράτηση των τιμών στις 50 μόλις ετικέτες του καλαθιού;». Αναφερόμενος στους ελέγχους στην αγορά, πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί να ανέρχονται μόλις στις 90.000 ευρώ για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο».
«Ο πληθωρισμός παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα για την συντριπτική πλειοψηφία ενώ είμαστε η πιο ακριβή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το α’ εξάμηνο του 2022 και η μόνη χώρα στην Ευρώπη με καθηλωμένα στα επίπεδα του 2010 εισοδήματα. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αδρανεί και να μην συγκρούεται με τα μεγάλα καρτέλ που λυμαίνονται βασικές αγορές όπως της ενέργειας και των τροφίμων», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και καταλόγισε στην κυβέρνηση την «αποκλειστική ευθύνη για την νέα γενιά κόκκινων δανείων και τον νέο πτωχευτικό νόμο που “βγάζει στο σφυρί” τα σπίτια και την επαγγελματική στέγη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και για την αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε των συστημικών τραπεζών».
«Εδώ και πολύ καιρό θα έπρεπε να έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των συμπολιτών μας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα καθώς και η επαναφορά της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης. «Αλλά και στοχευμένα μέτρα-ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία η θεσμική και ηθική σήψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι ζήτημα θεσμικής ομαλότητας και κοινωνικής συνοχής η αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων με όρους δημοκρατικότητας και όχι με όρους παρακράτους. Έχουμε το δημοκρατικό καθήκον να ζητήσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση και είναι δική μας ευθύνη να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει διαφορετική προοπτική με αλλαγή πολιτικής», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.